A hatékony és okos fűtés receptje a hajdutól

 

HAJDU HGK Smart gázkazánA gázkazán hőszivattyú hozzáadásával a jó receptje a kis üzemeltetési költségű, de nagy üzemeltetési biztonsággal rendelkező, nem túl nagy beruházási igényű, hagyományos építésű – de a vonatkozó előírásoknak megfelelő – ház gépészetének. Ha nem tisztán hőszivattyús megoldást alkalmazunk, hanem bekerül a rendszerbe a kondenzációs gázkazán is, ún. hibrid rendszert alakítunk ki.

HAJDU HPAW hőszivattyú

 Látszólag növekszik a beruházási költség, de ha jól csináljuk, akkor nem. Ugyanis a hőszivattyú lehet kisebb teljesítményű, lehet olcsóbb, mert nem kell a leghidegebb időben is üzemeltetni, hiszen akkor megoldja a fűtést a gázkazán. A hőleadó oldal is lehet olcsóbb, a meglévő, jól bevált radiátor és/vagy padlófűtés alkalmazása miatt. A hőszivattyút csak akkor üzemeltetjük, amikor kedvező a hatékonysága, így kisebb az üzemeltetési költsége is.

Nincs szükség speciális HMV tárolóra, csak egy normál indirekt bojlerre, vagy az sem kell, ha a kazán kombi kivitelű. Választhatunk tárolóval egybeépített, ún. hőszivattyús bojlert, ebben az esetben „csak” a HMV készítés lesz hatékony. A tárolóra azonban rádolgozhat a gázkazán, amikor nem akarjuk üzemeltetni a hőszivattyút. Egy jól szigetelt, megfelelően árnyékolt házban nem sokat kell hűteni, de ha mégis kellene, lehet split klímát felszerelni, így nem szükséges mennyezeti panel vagy fan-coil, de adott esetben érdemes hasznosítani, a hőszivattyús bojler által előállított, hűtött levegőt is. Ha napelemes rendszer kerül kiépítésre, az fedezheti a hőszivattyú, split klíma fogyasztását a háztartási villamos energiaigény mellett. A hőszivattyú működése öszehangolható a napelemes rendszerrel. Amikor az inverteren rendelkezésre áll a hőszivattyú működéséhez szükséges teljesítmény, akkor ad egy kapcsoló jelet a hőszivattyúnak.

A rendszer üzembiztonsága nagyon jó, hiszen üzemzavar vagy meghibásodás esetén az eszközök részben (vagy akár egészben) egymást helyettesítik. Ezt a hibrid rendszert kialakíthatjuk úgy is, hogy a hőszivattyús részt napkollektoros rendszerre cseréljük. A beruházási költségünk itt is kedvezőbb szinten tartható a már jól bevált megoldások miatt. Ezzel a rendszerrel elsősorban a melegvízelőállítás primer energiaigé

HAJDU HRN indirekt fűtésű forróvíztároló

 

 

nyét csökkenthetjük drasztikusan (jobban, mint a hőszivattyú), de pl. kombi puffertároló alkalmazásával a fűtési energiaigény is javítható. A szolár rész előfűtő, a kondenzációs gázkazán az utófűtő.

HAJDU HB és HPT hőszivattyús forróvíztárolók

 

Alkalmazhatunk az indirekt ráfűtésen kívül termosztatikus osztó-keverő szeleppárt is. Ha elég meleg a vizünk, akkor a szelepcsoport beengedi azt felhasználásra. Ha túl meleg, hideg vizet kever hozzá, ha nem elég meleg, akkor a gázkazán átfolyós vízmelegítő részébe vezeti, ahol az készre melegíti. Hűtésre split klímát szereltethetünk be a már korábban leírtak szerint.  Napelemes rendszer a hűtés, ill. a háztartás villamos energiaigényét fedezi.

Okos szabályozás

Még ha energetikai oldalról tud is azonosulni valaki az előbbiekkel, minimum megkérdőjelezi a fent említett gázkazános, radiátoros rendszereknek a komfortosságát, szabályozhatóságát, modernségét (de lehet a klímás hűtését is). Egy felületfűtés természetesen komfortos, mert alacsony hőmérsékletű, egyenletes, nincs nagy hőingadozás, jól szabályozható. Míg egy radiátoros fűtés magas hőmérsékletű, nagy hőingadozású, mert ha lekapcsol a termosztát, mire visszakapcsol, addigra visszahűl, diszkomfortos. 

Ma már azonban léteznek olyan kazán-termosztát fejlesztések, amelyek akár vezetékes vagy RF-es kapcsolatban nem a kazán ki- és bekapcsolásával „szabályoznak”, hanem az előremenő vízhőfokot állítják. Ezáltal - mint egy valódi szabályozókörben - a hőleadó teljesítményét szabályozzák a mindenkori hőmérséklet különbség, a beállított érték mínusz tényleges érték függvényében (OpenTherm szabályozás). A termosztát öntanuló funkcióval rendelkezik, megfigyeli a fűtési-hűlési karakterisztikát és ezzel korrigálja a visszajelzését a kazán felé. Ezáltal a radiátoros fűtés is egyenletessé, nem ritkán alacsony hőmérsékletűvé és komfortossá válik. 

HAJDU PT CF ErP Puffertároló
 

 

 

A beruházási költség sem lesz lényegesen magasabb, mint a már elterjedt RF-es termosztátoké, amelyek gyakorlatilag csak hőmérséklet határolók.Távoli elérésre, mobilról vezérlésre is van lehetőség, ha egy gateway segítségével a wifi routerre csatlakozunk, ekkor internetre kötött lesz a fűtésünk. A mobil applikáció letöltése után állíthatjuk a hőmérsékletet, napi, heti programot írhatunk, hiba esetén értesítést kapunk. Az OpenTherm szabályozással és az öntanuló funkcióval még többet is tud, mint egy sztenderd okos otthon fűtése.