A HAJDU a vártnál is jobb eredménnyel zárt

A tavalyi évben a HAJDU Cégcsoportot is nagymértékben érintette az alapanyag- és energiaárak növekedése, valamint az ellátási bizonytalanságok. Mindezek ellenére a HAJDU Cégcsoport a 2022-es évet is pozitív eredménnyel zárta, hiszen a korábbi évek növekedését folytatva, az előző évben is több mint harmadával növelte bevételét és 30 Mrd forint árbevételt könyvelt el.

A HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. stabil üzleti évet tudhat maga mögött. A HAJDU Zrt. gyorsan alkalmazkodott a külső változásokhoz, így dinamikusan növelte árbevételét és elismerésre méltóan az eredményét. 2022-ben 19,3 Mrd forintos árbevételt realizált, ami 41% növekedést jelent az előző évhez képest. Különösen kedveltek voltak a indirekt forróvíztárolók, puffer tartályok és hűtési/fűtési levegő-víz hőszivattyúk. Az energia költségek növekedése, illetve ellátás bizonytalansága miatt sok fogyasztó döntött úgy, hogy lecseréli készülékét energiahatékonyabb, korszerűbb termékre, illetve korszerűsíti épületét energetikai szempontból, és installál hőszivattyút vagy megújuló energiát használó rendszert.

A stabil hazai piaca mellett exportértékesítését is növelte, sok új partnerrel sikerült kapcsolatot kialakítania. A HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. mintegy 30 országba exportálja termékeit.

Az exportértékesítés mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektet az épületgépészeti termékeket gyártó vállalat a hazai piacon a megújuló energiát hasznosító, innovatív termékekre, mint pl. a hőszivattyú, valamint a hőszivattyúkhoz tartozó fűtési hűtési puffertárolók.

2022-ben a középtávú fejlesztési terv részeként egy 496 kW összteljesítményű napelempark telepítését valósította meg.  Az erőmű 1280 napelemtáblája éves szinten 585 ezer kWh energiát állít elő, amely a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. villamos energia igényének mintegy 20%-át fedezi.

A HAJDU Autotechnika Zrt. az előzetes terveiket túlszárnyalva 35 % növekedést ért el, és 10,8 Mrd forintos árbevételt szerzett. „Az árbevételünk növekedéséhez nagy mértékben hozzájárul, az elmúlt évben drasztikusan megnövekedett energiaárak, ill. alapanyag árak inflációs hatása, de jutott terep a volumen bővülésének is.” – mondta Dedéné Novotni Anna a HAJDU Autotechnika vezérigazgatója.  Az alapanyag árak emelkedését el tudták fogadtatni, a magas energiaárak miatt elszenvedett költségnövekedést viszont csak részben tudták autóipari vevőikre áthárítani, így ennek többlet terhe eredményüket csökkentette. Az autóiparban végbemenő strukturális átalakulás hatását a HAJDU Autotechnika is figyelembe veszi stratégiájában, így jelentős szerepet kap vevőkörüknek bővítése, átalakítása. Ebben az elmúlt időszakban szép sikereket értek el, hiszen számos új partnerrel léptek kapcsolatba. Mára már kipufogó rendszer alkatrészein túlmenően számos egyéb egységbe is gyártanak alkatrészt, úgy, mint ülésekbe, tetőablak rendszerekbe vagy akár a karosszéria bizonyos részeibe.

A jelenlegi energiahelyzetre való tekintettel a HAJDU Cégcsoport a középtávú fejlesztési tervében nagy hangsúlyt fektet olyan technológiák megvalósításra, amelyek csökkentik és hatékonyabbá teszik az energiafelhasználásukat, illetve hozzájárulnak az energiatermeléshez. 2023-ra további két napelempark kivitelezését tervezik, valamint folytatódik a 2,4 milliárd forint keretösszegű középtávú beruházási csomag megvalósítása, amelynek a tervezett befejezése 2024.