Egy év alatt harmadával növelte árbevételét a hazai gyártó

 

A 70 éves HAJDU Cégcsoport nem csak kerek évfordulóját, hanem üzleti eredményeit is ünnepelheti, hiszen a korábbi évek növekedését folytatva, 2021-ben mintegy 22 Mrd forint árbevételt könyvelt el. A pozitív képet az alapanyag- és az energiaárak növekedése, valamint a megfelelő minőségű munkaerő hiánya árnyékolta némileg az év során.

A HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. stabil üzleti évet tudhat maga mögött. 2021-ben 27 %-kal túlszárnyalva korábbi eredményét 13,7 Mrd forintos árbevételt realizált. Az export tekintetében az orosz régió hozott jelentősebb növekedést, míg belföldön továbbra is piacvezető az épületgépészeti termékeket gyártó vállalat.

„A tavalyi évet sikeresen zártuk. Minden piacunkon növekedni tudtunk, ami a kereskedelemben általánosan jellemző ellátási problémák ellenére sikerült a HAJDU Zrt-nek. Ezért büszkék lehetünk magunkra mindannyian. Az, hogy folyamatosan tudtuk szállítani termékeinket, nagyon sokat erősített pozitív megítélésünkön.

Ebben az évben továbbra is azon dolgozunk, hogy megbízható partnerként kiszámítható áruellátást biztosítsunk, az elvárt magas minőségi szinten, és piaci jelenlétünket, eredményességünket tovább tudjuk fejleszteni.” – összegezte Sztányi Péter, a HAJDU Zrt. kereskedelmi igazgatója.

A családok támogatását szolgáló kormányzati intézkedések, az energiahatékonysági beruházások és az építőipar rekordszintű fellendülése egyaránt élénkítik a vállalat belföldi eladásait. Ezekkel együtt a kereslet folyamatosan nő az innovatív termékek iránt, mint a hőszivattyú vagy az egyéb megújuló energiát hasznosító készülékek.

A HAJDU Autotechnika Zrt. elmúlt évében egy dolog volt állandó, a változás, amelyhez kitűnően alkalmazkodott a vállalat a jelentős forgalomnövekedés mellett. „Az autóipar átalakulása, a chiphiány, az átmeneti alkatrészhiányok a mi termelésünkre is kihatottak, emiatt a volumenek olykor hektikusan alakultak, amihez alkalmazkodnunk kellett. De megtaláltuk a megoldást, hogy mind a rövid, mind a hosszú távú működőképességünk stabil maradjon és egy óriási, több mint 45 százalékos növekedéssel, 8 Mrd forintos árbevételt értünk el.” – emelte ki Dedéné Novotni Anna, az autóipari vállalat vezérigazgatója. Céljaik elérését új vevői kapcsolatok is támogatták és eredményességük is javult az év során. Bíznak az autóipar stabilizálódásában, 2022-re 9 Mrd forintos árbevételt terveznek.

A következő időszakban a több mint 2,4 milliárd forint keretösszegű középtávú beruházási csomag megvalósítása lesz a kiemelt projekt a cégcsoportnál, amely több évet vesz igénybe, a tervezett befejezése 2024. A komplex beruházás során fejlődik a vállalatok informatikai rendszere, emellett komoly infrastrukturális és technológiai fejlesztéseket tartalmaz. A megvalósításhoz a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. és a HAJDU Autotechnika Zrt. összesen mintegy 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatásban részesült a Pénzügyminisztérium Nagyvállalati Beruházási Támogatási program keretében.