HGK vagy HGK Smart? Lássunk tisztán!

 

A Hajdu Zrt. HGK gázkazánjai tizenhárom éve jelentek meg először a magyar piacon. Kezdtük abban az időben, amikor még alig telepítettek kondenzációs gázkazánt (Magyarországon csak 2016. júliusától váltak kötelezővé). A HGK forgalma azonban ennek ellenére évről-évre folyamatosan nőtt. Mind a szakemberek, mind a felhasználók körében nagyon gyorsan népszerűvé vált. A 2015-ös HGK Smart bevezetése óta azonban kicsit összezavarodott a piac. Van a HGK-s „tábor”, és vannak Smartosok, akik inkább az „okos” funkciók miatt választják.

HGK SMART

HGK Smart

 
 
 
Persze a mostani HGK kazánok sem ugyanazok már, mint 13 évvel ezelőtt voltak. A fejlesztések következtében a kazán nagyon sok eleme megváltozott. Ilyen pl. gázszelep, szivattyú, égővezérlő, kaszkád vezérlés, RF OpenTherm szabályozás. A konstrukció azonban alapvetően ugyanaz maradt. A kondenzációs gázkazánok tömeges beépítésével jelentek meg a tömeges meghibásodások. Sok ember csak ekkor jött rá, hogy milyen könnyen tönkre mennek ezek a modern kazánok. Főleg a hőcserélők, legyen az alumínium vagy akár rozsdamentes acél. Kilyukadások, eltömődések, tisztíthatatlan párhuzamos vízjáratok. Igen nehéz megvédeni pl. a PH érték beállításával, iszapleválasztóval, adalékanyagokkal, hogy megbízhatóan, tartósan működjenek. Sokan ezen negatív tapasztalatok miatt váltanak inkább más fűtési módra. A hajdu kazánokat használók viszont nem ismerik ezeket a gondokat, hiszen ezen kazánok hőcserélője pontosan az említett hibákból tanulva lett kifejlesztve. Kevésbé érzékeny a PH változásra, szennyeződésekre, mivel kettő az egyben hőcserélő.

Kettő az egyben, mert füstgáz oldalon alumínium, vízoldalon réz. Ezért tud megfelelni egyszerre a savas és a lúgos hatásoknak is. Egy vízjárat van és nagy keresztmetszetű, alacsony hőmérsékletű. Nehezen tömődik el, de ha kell, könnyen tisztítható. Kettő az egyben azért is, mert ez a hőcserélő állítja elő a használati melegvizet is, ami szintén rézcső és szintén egyjáratú. Ezért tud kondenzáció fellépni melegvíz-előállítás közben is.

 

 

A HGK és a HGK Smart kazánok között alapvető felépítésből adódó különbség nincs, csak a hőcserélőben különbözik. A HGK-ban egyenes bordás, a HGK Smartban labirint hőcserélő van, ami a hosszanti bordákon keresztbordákat is tartalmaz. Ennek vonzataként azonban néhány további alkatrész is megváltozik, pl. az égővezérlő, a gáz- és légellátás elemei. Ugyanis más a hőcserélők karakterisztikája, ezért a kazánok működése is különböző. A Smartban intenzívebb a hőátadás, ezáltal jobb a hatékonysága, gyorsabban reagál a változásokra, nagyobb a maximum és kisebb a minimum teljesítménye, kisebb a HMV küszöbérték. Mivel a Smartban nincsenek rozsdamentes terelőlemezek, gyorsabb a hőelvonás a hőcserélő teljes felületéről, ezáltal egy jól beállított kazánnál kisebb a karbantartási igény is. 

HGK

 

De… mindkettő RF modulos, OpenThermes, nagy energiahatékonyságú, fordulatszám szabályozós szivattyúval, átfolyásmérővel szerelt, azaz ugyanazok a belső-külső funkciók megtalálhatók mindkét típusban. 

Most akkor melyik legyen? A HGK Smart tehát a továbbfejlesztett változat, drágább, de a HGK sem rosszabb, ha a neki megfelelő körülmények között működik. Akkor kell mindenképpen Smartot választanunk, ha vagy a max. vagy a min. teljesítmény igény ezt indokolja, ha nagyok a teljesítmény ingadozások (pl. kombi üzem, több vízvételi hely), ha nagyrészt alacsony hőmérsékleten, részteljesítményen kell a kazánnak működni… vagy ha egyszerűen csak a modernebbet szeretnénk.

 

Misinkó Sándor

HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt.