Változatos év hozott kimagasló árbevételt

 

Bár a pandémia több ponton is módosította terveiket, ennek ellenére a HAJDU Cégcsoport pozitív mérleggel zárta az elmúlt évet, 2020-ra 15,6 Mrd forintos árbevételt könyvelhetett el. Az épületgépészeti termékeket gyártó HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. piaca végig stabil marad, viszont a HAJDU Autotechnika Zrt.-nek az autóipari volumenek hirtelen változására kellett rugalmasan reagálnia. Járvány sújtotta év egy hazai gyártó szemével.

 

Válságállóak a hajdu bojlerek

A HAJDU Zrt. értékesítését nem befolyásolta jelentősen a világjárvány, a hajdu termékek iránti kereslet a hazai és az export piacokon is növekedett, összesen több mint 7%-al. A vállalat számára a 2020-as év 10,7 Mrd forintos árbevételt hozott.

 

 „A belföldi és az exportértékesítés az utóbbi években folyamatosan erősödik. A belföldi teljes disztribúciós lefedettség mellett elsősorban a megújuló energiához köthető gépészeti eszközök forgalma nő. Az export területen tovább erősödött a német piaci régió és a kelet-európai piaci forgalom, azon belül elsősorban az orosz régióban.” – részletezte Sztányi Péter, a HAJDU Zrt. kereskedelmi igazgatója.

 

A családok támogatására irányuló kormányzati intézkedések – CSOK, Babaváró támogatás, Otthonfelújítási támogatás – várhatóan jelentősen fellendítik a hazai építőipari aktivitást, amely az épületgépészeti termékek belföldi piacán is erősödést hozhat a következő időszakban. A támogatások remélhetőleg minél nagyobb arányban a lakossági épület állomány energiahatékonysági beruházásait segítik majd, amihez a hajdu készülékei felhasználhatóak. A minőségi, hazai gyártású hajdu termékek mellett mindenképpen fontos érv, hogy a vállalat hazai disztribúciós és szervizpartneri hálózata maximálisan lefedett.

Az új és megújult hajdu termékek folyamatosan jelennek meg a kínálatban - HP-Tower hőszivattyús forróvíztároló; SMILEY rétegfűtésű bojler; CUBE szögletes kivitelű, elektromos forróvíztároló - amelyeket idén a HPAW levegő-víz hőszivattyúk termékcsaládja követ. „A termékek fejlesztése során elsődleges cél a készülékek energiahatékonyságának további növelése, ezt nem csak a szabályozások, de a fogyasztók erősödő energia és költség megtakarítási elvárásai is ösztönzik. Emellett természetesen fontos szempont a design, a termék megjelenése is, ennek megfelelően jelentek meg új formák.” – tette hozzá a magyar termékeket gyártó vállalat kereskedelmi vezetője.

 

Nagyobb fokozatra kapcsoltak

A járvány hatására a HAJDU Autotechnika Zrt. gyártási volumene a tavaszi hónapokban drasztikusan visszaesett, a vállalat gyorsan reagált és működését az aktuális piaci igényekhez igazította. A visszafogott időszak után szeptembertől dinamikus növekedés következett a termelésben, olyannyira, hogy a cég éves árbevételének mintegy 50%-át az utolsó negyedév adta. Összességében 4,9 Mrd forint árbevételt realizáltak, ami megközelíti a 2019-es számokat. A két év között tapasztalható mintegy 8%-os csökkenés lényegesen kevesebb, mint az iparág 2020-ban elszenvedett, 30%-os visszaesése.

Rendelésállományunk jelenleg is növekszik, aminek kielégítéséhez tovább bővítjük dolgozói létszámunkat. Munkavállalóink száma stabilan 200 fő felett van, ugyanakkor fizikai állományunk esetében folyamatos a felvétel. Azt tapasztaljuk, hogy egyre nehezebb szakképzett, megfelelő minőségű munkaerőt találni, ez nagy kihívást jelent a termelés számára.” – emelte ki Dedéné Novotni Anna, a HAJDU Autotechnika Zrt. vezérigazgatója.

Az autóipari vállalat ambiciózus tervekkel vágott bele az újévbe, 2021-re egy rendkívül intenzív, 60%-os növekedést terveznek árbevételükben. „Ezeket a számokat a már elnyert és idei évben induló projektjeinkre alapozzunk. A pandémia hatására az autóiparban is elindult egyfajta átrendeződés, a gyártások átszervezésénél Kelet-Európa erősödése tapasztalható illetve a globális szemléletet egyre inkább felváltja a lokális gondolkodás, miszerint fontos szempont, hogy a beszállító földrajzilag minél közelebb legyen partneréhez. Az idei évben célunk a saját vevőkörünk diverzifikálása, tudatos bővítése.” – összegezte a társaság vezetője.

 

Környezettudatos termelés

A HAJDU társvállalatok egyik legfőbb törekvése a környezetvédelmi célok támogatása. A HAJDU Infrastruktúra Zrt. ennek érdekében az elmúlt évek alatt átfogó energetikai programot valósított meg, amely során korszerűsítette teljes infrastrukturális hálózatát. 

Ezeknek a tudatos intézkedéseknek köszönhetően a cégcsoport megfelezte, azaz 2020. év végére a 2009-es adatokhoz mérten 54%-kal javította az egységnyi árbevételre eső energiafogyasztást. A beruházások 10 év alatt annyi CO2 kibocsátás csökkenést eredményeztek, ami mennyiség megfelel a cégcsoportos, 750 fős munkavállalói állomány több mint másfél éves ökológiai lábnyomának.

Környezetvédelmi szempontból is nagy előnyt jelent a gyáregységeket körbeölelő sűrű, fás környezet. A cégcsoport tulajdonában lévő egyedülálló, erdős terület, jelentős mennyiségű szén-dioxidot képes megkötni.