Sokak számára jelent nagy előnyt a havi számlaköltségek tekintetében az a fegyvertény, hogy lakóingatlanukra még az éves bruttó elszámolás keretein belül tudtak napelemes rendszert telepíteni.

Ezek a rendszerek általában mind napszakonként, mind éves szinten változó mértékben szolgáltatnak villamosenergiát a lakóingatlanok számára. 2023 óta a szabályozások már csak olyan napelemes termelést támogatnak, ahol valamilyen villamos energiatároló rendszer kerül telepítésre. Ezek alapján a visszatáplálás csak akkor és olyan mértékben történik a szolgáltató felé, amely a háztartás napi villamosenergia felhasználásán felül válik feleslegessé, tehát szükségessé vált a napi energiatárolás lakóingatlan szinten.

Milyen rendszerekkel, hogyan tárolhatjuk a megtermelt, de fel nem használt villamosenergiát?

Ha a jelenleg piacon található villamos akkumulátoros rendszerek árait elemezzük, azzal szembesülhetünk, hogy egy ilyen rendszer ára a kivitelezési költségekkel együtt legkevesebb 1,5M Ft-ról indul. Ezzel szemben, melegvízben is tárolhatjuk az energiát, jóval kisebb anyagi ráfordítássalEnnek többféle variációja lehetséges. Egy hagyományos elektromos forróvíztároló, bojler telepítési költsége jelentősen alacsonyabb, egy-két százezer Ft nagyságrendű! Ráadásul igénybe vehető a kedvezményes tarifájú, ún. éjszakai (vezérelt) áram.

Másik lehetőségként adódik egy sokkal hatékonyabb megoldás, amit a hőszivattyús bojlerek jelentenek. Ezek segítségével kisebb villamosenergia igénnyel tudunk hőenergiát tárolni. További előnye ezeknek a készülékeknek, hogy nyáron kiegészíthetjük vagy akár megoldhatjuk lakásunk, házunk hűtését is a tároló által hulladékként keletkező hideg levegővel.

Amennyiben úgy szeretnénk napelemes rendszert telepíteni, hogy a megtermelt villamosáram fedezze az éves fűtési igényt is, azt levegő-víz hőszivattyú segítségével villamosáram felhasználásával tudjuk biztosítani. A téli, fűtési időszakban ugyan a napsütötte órák rövidebbek, ezért kevesebb a megtermelt villamosenergia is, de a naposabb időszakok télen magasabb téli külső hőmérséklettel is párosulnak. Ez ideális a kültérben telepített fűtési hőszivattyúk hatékonyabb működésére. Ilyenkor lehetőség van arra, hogy a fűtési rendszerben telepített akár puffer-, akár hőszivattyús indirekt HMV tárolónkban hőenergia formájában tároljuk meg a nappal megtermelt villamosenergiát.

A fenti variációkra a HAJDU Zrt. termékei között több olyan megoldás is van, amely a leghatékonyabb és egyben a legolcsóbb felhasználási lehetőség lehet napelemes rendszer által termelt villamosáram tárolására.

A legolcsóbb lehetőséget alapul véve, ha azzal számolunk, hogy a villamos bojler által felvett éves 2720 kWh villamos energiából a nyári időszak napelemes túltermelésének időszakára esik kb. 1500-1700 kWh, amit a villamos szolgáltató felé adnánk tovább, ezért számunkra a szolgáltató nagyjából 7-8 000 Ft-os összeget fizetne évente. Eközben, mivel a háztartás számára ettől függetlenül szükség van használati melegvízre, ennek az előállításához ugyanezt a villamosenergiát még a rezsicsökkentett fogyasztáson belül is az éjszakai tarifa esetén is kb.  35 000-40 000 Ft, nappali díjszabás szerint kb. 52 000-60 000 Ft összegért vásárolhatnánk csak meg.

Ezek alapján belátható, hogy egy ilyen készülék vásárlásával a készülékünk ára nagyon rövid időn belül megtérülhet.

HAJDU Z ErP HAJDU HB HAJDU STXL HAJDU HPAW