Öntsünk tiszta vizet…!

A megfelelő mennyiségű és minőségű víz elengedhetetlen az emberi szervezet számára. Az ivóvízben lévő anyagok nagy része bekerül a szervezetünkbe, így egészségünk érdekében nem mindegy, hogy milyen vizet iszunk, használunk. A hálózati ivóvízzel követlenül érintkező termékeket a Nemzeti Népegészségügyi Hatóság ellenőrzi, vizsgálja. Az ivó-, és használati vízzel működő készülékek gyártása során műanyag, gumi, fém és tűzománcozott alkatrészeket használnak fel. A vízben olyan vegyületek, anyagok oldódhatnak ki az alkatrészekből, amelyek befolyásolhatják a víz minőségét, szélsőséges esetben akár egészségkárosítóak lehetnek. A kioldódás során az ivóvízbe, s ezáltal a szervezetünkbe kerülhetnek fémek, nehézfémek, mikroműanyagok, szervesanyagok. 

A kioldódó anyagok megváltoztathatják a víz kémhatását (pH értékét), a kioldódó vegyületek a víz illatát, ízét. Az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001 (X.25) Kormányrendelet határértékek formájában határozza meg az emberi fogyasztásra, használatra szánt víz minőségi követelményeit és a vízminőség ellenőrzés rendjét. A piacvezető HAJDU Zrt. nem csak a jogszabályi kötelezettségek miatt, a társadalmi fellelőségvállalásból  adódóan is folyamatosan végzi az ivó-, és használati vízzel érintkező alkatrészekből esetlegesen kioldódó anyagok vizsgálatát, azok csökkentését, a határértékek teljesítését. Minden használati melegvízzel érintkező · zártrendszerű forróvíztároló, · nyíltrendszerű vízmelegítő, valamint · puffertároló esetében alap követelmény, hogy megfeleljenek a vízhigiéniai előírásoknak. Ezen elvárásokat a HAJDU Zrt. beszállító partnereitől is megköveteli. 

A vonatkozó megfelelőségi nyilatkozatok elérhetőek a cég honlapján: https://hajdurt.hu/letoltesek/vizhigieniai-tanusitasok/52