Költségoptimalizálás HAJDU készülékekkel

Legfontosabb tisztázni, hogy az éjszakai áram alatt a B típusú vezérelt áramot értjük. A köznyelv viszont az éjszakai kifejezést használja gyakrabban.  Ugyanakkor szintén érdemes tudni, hogy az ”éjszakai” áramot napközben is kiadja a szolgáltató és akkor is minimum 30 percig folyamatosan szolgáltatja. Ezt naponta összesen 8 órahosszn keresztül teszik, megbontott időpontokban, akár nappal, akár éjszaka is.  A  gyakorlat azt mutatja e mellett, hogy a megbontott 8 órahosszától hosszabb ideig is kint tartják a vezérelt áramot, akár 10-12 órahosszáig is.A 30 perces idősáv szintén hosszabb, inkább 60 perces szokott lenni. Ezek a bővített időszakok a napelemek által hálózatra feltermelt plusz energia miatt lehetségesek.

A „B” áramra köthető eszközök széles skálán mozoghatnak, de a legtöbb háztartásban a forróvíztárolókat (köznyelvben bojlereket) és az elektromos fűtőtesteket jelentik.

A szolgáltató 2022. augusztus 1-től mérési pontonként 2523 kWh kedvezményes energiavételezésre jogosítja a fogyasztókat. Ez annyit jelent, hogy ha valakinek 2db villanyóra van a háztartásában egy fogyasztói azonosító alatt, akkor ők 2 x 2523 kWh kedvezményes energia megvásárlására jogosultak. Az e feletti mennyiség viszont már csak piaci áron vásárolható meg.

Alábbi példánkban az OPUS Titász Zrt. területére vonatkozóan téglási lakóhellyel számolunk. A pontos árszabás az állam által közétett MEKH[1] honlapján is mindig megtalálható.

Feltételezzük, hogy az ingatlanon két darab fogyasztásmérő található, így havonta 2 x 210 kWh kedvezményes fogyasztás jár a háztartásnak. Ez nappali árammal („A” díjszabás) számolva 7412 Ft-ot, míg az éjszakaival („B díjszabás”), kerekítést követően, 4940 Ft-ot jelent.

A két fogyasztásmérő esetében a 210 kWh feletti elfogyasztott mennyiségeket „A” díjszabás esetén 70,104 Ft/kWh, míg a „B” díjszabás esetén 60,935 Ft/kWh kell a továbbiakban számolni.

A HAJDU elektromos forróvíztárolóira vetítve, a fentebbi számítás egy 120 literes tároló esetén 1037 Ft többlet költséget jelenthet havonta, a melegvíz előállítása miatt. Ez éves szinten 12444 Ft-ot jelent.

Amennyiben nem rendelkezünk éjszakai árammal, és a kedvezményes 210 kWh-t is elhasználtuk, úgy a villamos energia költségünk megközelíti a 280 000 Ft-ot évente. Ezt egy elektromos bojlerre levetítve 15890 Ft plusz költséget fog jelenteni. havonta. Ha a következő időszkban ilyen módon használjuk az elektromos energiát, akkor majdnem 89%-kal fog megemelkedni az anyagi terhünk. [2]

Nagyon fontos a fogyasztók számára, hogy mindig a megfelelő HAJDU terméket válasszák ki. Érdemes vásárlás előtt hozzáértő szakember véleményét kérni, hogy az elképzelés kivitelezhető-e az adott ingatlanban, ha a melegvíz előállítás a konkrét célunk. Azt is érdemes számításba venni, hogy pl. zuhanyzás esetén jóval kevesebb vizet használunk el. Ebben az esetben egy mérettel kisebb forróvíztároló is kiszolgálhatja melegvíz igényünket. Figyelembe véve fogyasztási igényeinket, fontos tudni azt is, hogy a kiválasztott készülék képes-e üzemelni a B tarifáról. Bizonyos bojler márkák esetében csak okos készülékeket tudunk választani, és ezen készülékek többsége már nem képesek B tarifáról üzemelni. Meg kell jegyezni, hogy egy elektromos forróvíztároló vagy okos, vagy éjszakai áramról üzemel.

A HAJDU készülékei képesek mind a két bekötési módot használni. A személyre szabható beállításoknak köszönhetően, komfortosabban használhatóak. A „B”tarifa mellett egyes bojlerek rétegfűtéssel rendelkeznek, így, ha nagyobb tartályt is használunk, akkor sem lesz teljes egészében melegen tartva az egész vízmennyiség. Mindig csak annyi,  amennyi szükségleteinket fedezi. Ez odafigyeléssel és megfelelő beállításokkal az éjszakai áram mellett ismételten költséget csökkenthet számunkra.  

HAJDU SMILEY

HAJDU SMART

HAJDU CUBE

SMILEY

SMART

CUBE

 

A HAJDU kínálatában az elektromos bojlereken kívül választhatók hőszivattyús álló forróvíztárolók, amelyek a levegőben lévő hőenergiát használják fel a tárolóban található melegvíz felfűtésére. Ezek a készülékek a helység levegőjét hűtik vissza. Nyáron egy kellemes hűvös levegőt állítanak elő működésük során, míg télen gondoskodni kell a hűvösebb levegő kűltérre történő elvezetésénről. Ezek a forróvíztárolók is képesek vezérelt áramról működni, az előre programozhatóság hiányával párhuzamosan. [3]

HAJDU HB

HAJDU HPT

HAJDU HB

HAJDU HPT

 

Fontos megjegyezni, hogy odafigyeléssel és a mérőóra havi rendszerességű olvasásával is lehetséges takarékoskodni. Diktálás idején ugyanis a ténylegesen felhasznált energia mennyiséget fizetjük meg.

Költség kalkulációt mindenféleképpen ajánlatos készíteni, hogy mire éri meg váltani az adott ingatlanban. Ehhez feltétlenül kérje szakember segítségét.

 

HAJDU Zrt.

www.hajdurt.hu

 

[2] Fentebbi kalkuláció saját számításaink alapján készítettük.

[3] A HPT gépkönyvében a 5.6. Funkció gombok menüpont alatti beállítások alapján. Valamint a HB gépkönyévében található 5. Hasznáalti instrukciókban leírtak alapján.